Chilikirja on runsaasti kuvitettu perusteos kaikkien tunteman kasvin historiasta, jalostuksesta ja kasvatuksesta. Pitkän linjan chili-ihmiset, Jukka Kilpinen, Tommi Hietavuo ja Teija Aaltonen esittelevät kirjassaan chililajit ja -lajikkeet sekä suurimmat chilimaat ja opastavat viljelystä kiinnostunutta alkuun ja vähän pidemmällekin. Kirjasta löytyvät muun muassa ohjeet vesiviljelyjärjestelmän rakentamiseen, bonsai chilin eli bonchin kasvatukseen, sadon säilöntään ja tulisiin chiliruokiin.
Chilien maailma on runsas ja värikäs, kuin kurkistus kaleidoskooppiin. Kasvit voivat olla kaikkea kattoon asti ulottuvasta köynnöksestä pieniin varpuihin ja marjahedelmät puolukan kokoisista palleroista käsivarren pituisiksi venähtäneisiin suippeloihin. Värikirjo on lainattu suoraan sateenkaaresta, ja punaisen lisäksi melkein kaikki sävyt ovat mahdollisia. Myös makumaailman vivahteet ovat loputtomat: pippuria, paprikaa, omenaa, kanelia, sitruunaa, umamia. Chilit sisältävät runsaasti C- ja E-vitamiineja, A-vitamiinin esiasteita ja B-vitamiinia. Sen terveysvaikutukset on tunnettu monissa ikivanhoissa kulttuureissa.
Suomalaiset ovat hurahtaneet chiliin. Harrastajien määrä on kasvussa ja erilaisten lajikkeiden joukosta löytyy sopivia niin ikkunalaudalla, parvekkeella, patiolla, puutarhassa kuin kasvihuoneessa kasvatettavaksi. 2000-luvun alun pienestä, mutta innokkaasta chiliyhteisöstä on kasvanut satojentuhansien eri-ikäisten, tulista ruokaa rakastavien ihmisten joukko, joka kokoontuu muun muassa chilifestivaaleilla.
Ensimmäinen kotimainen chilikirja on kattava tietopaketti sekä aloittelijoille, että lajiin hurahtaneille.
Kirjailijat: Jukka "Fatalii" Kilpinen, Tommi Hietavuo, Teija Aaltonen